Да продаваш онлайн

Категория: Интернет
Ваню Кръстев
петък, 1 Февруари 2013 17:25ч

Да продаваш онлайн

За последните няколко години у нас се забелязва своеобразен бум на електронните магазини. Вече почти няма стока или услуга, която да не можем да поръчаме онлайн. Успяват ли обаче управляващите на е-магазините да достигнат целевата си аудитория и доволни ли са те от своите продажби? Ръстът на стоките търгувани онлайн тепърва ще отбелязва своите най-големи стойности. От онлайн търговците ще зависи дали ще успеят да грабнат по-голям дялот този ръст. Посоките, в които може да се търси развитие на конкурентното предимство са много и с различна сложност - от така наречената ползваемост (usability), през оптимизация на онлайн магазините за търсачките и рекламните мрежи, до имейл маркетинга. За всичко това стана дума в семинар на тема "Успешни онлайн търговци!", организиран от дигитална агенция Interactive Share.

Оставете хората да си пазаруват свободно, не ги прекъсвайте с искане за регистрация

Клиентите ще се подразнят много, ако първо ги накарате да се регистрират в онлайн магазина ви, за да събирате база данни за тях. Когато те искат да ви дадат парите си, тогава просто трябва да ги вземете, без да прекъсвате процеса на пазаруване. Това споделиха пред аудиторията Ирина Герджикова и Ангелина Иванчева, експерт консултанти в Лукрат. Според тях, когато някой клиент иска да си купи нещо от онлайн магазина ви той просто трябва да бъде оставен свободно да го направи и чак в края на този процес да му бъдат поискани допълнителни данни, покрай информацията за адреса на доставката и потребителското име. Според специалистите самата регистрация дори не трябва да се нарича регистрация, защото тя се оказва психологическа бариера, защото клиентът по принцип не иска да се обвързва с магазина, от който пазарува.

Сред интересните изводи на Ирина Герджикова и Ангелина Иванчева бяха и че потребителите търсят факти и сами правят заключение какъв е онлайн магазина, от който искат да си купят нещо. Затова е добре в него да няма претенциозни послания от рода на „ние сме най-голямия електронен магазин в България”. Според лекторите, собствениците на такива магазини е по-добре да се въздържат от подобни прояви. Нека оставят потребителите сами да стигнат от този извод, когато видят броя на артикулите в магазина. Според специалистите на Лукрат, когато се предлагат промокодове с отстъпки и подаръци, клиентите прекъсват пазаруването си и започват да ровят из онлайн магазина, за да търсят начини да ги получат. Въпреки че нямат право на конкретната отстъпка. Съветът в този случай е начинът за въвеждане на тези промокодове да бъде по-дискретен, за да може тези, които имат отстъпка да я ползват, а тези, които нямат да не се дразнят от този факт.

Същото важи и за подаръците – предлагането на подаръци също може да прекъсне потребителя при пазаруването. Например, когато онлайн търговецът обещава, че ако клиентът закупи три продукта ще получи още един безплатно. Тогава той, ако е „влязъл” в магазина, за да си купи един кокретен артикул, започва да търси какво още може да си вземе. Нещо, което хем да му е полезно, хем да си получи и подаръка. В крайна сметка, ако не намери нищо подходящо той може и да се откаже от цялото пазаруване.

Съветът тук е, когато има такива подаръци, да се обявяват след като потребителя вече е поръчал покупката. Тук идеята е отново той да не се прекъсва, когато пазарува. Сред съветите на специалистите от Лукрат бяха и тези свързани с навигацията на онлайн магазина. Част от тях бяха сайтът винаги ясно да показва какво предлага на началната си страница, както и да предлага навигация с връзка към началото и да избягва падащи менюта.

И още за:

SEO: Търсачките обичат да четат, хората не Google

AdWords срещу SEO

Качеството на феновете във Facebook е по-важно от количеството им

на сайта на IT FORUMЧетете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени