Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг: На българския пазар има вакуум за цялостни решения за подпомагане процеса за оценка и управление на кредитния риск

Категория: ИТ бизнес , ИТ политика
it FORUM
понеделник, 28 Юни 2010 12:08ч

Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг: На българския пазар има вакуум за цялостни решения за подпомагане процеса за оценка и управление на кредитния риск

Преди няколко месеца италианската мега ИТ компания Експривия и българското консултантско дружество Сирма Бизнес Консултинг подписаха търговски договор за разпространение на решението на Експривия за подпомагане процеса на отпускане на кредити КредитЗаУеб на пазара в България. Продуктът подпомага цялостния процес на отпускане на кредити - събиране на информация за клиента, изчисляване на вноските, уточняване предложението относно доверяване на мониторинга в течение на работата, одобрението на отделните организационни единици на банката и крайното решение (нареждане). В момента КредитЗаУеб е в употреба в основните кредитни институции в Италия и в 10 страни от Централна и Източна Европа. Договорът със СБК набляга на стратегията за засилване на международното присъствие на Групата Експривия и е част от един обширен проект за разширяване на зоната „Банкиране и Финанси” чрез електронна мрежа от европейски партньори, с които да разпространява решението КредитЗаУеб. За това как е бил осъществен контактът между българския консултант и италианския разработчик, за финансовата криза и за това кой има нужда от такива решения разказва Цветомир Досков, изпълнителен директор на Сирма Бизнес Консултинг.


Как се случиха нещата между Сирма Бизнес Консултинг и Експривия? Разкажете повече за договора между двете компании.


Причината да сключим договор с Експривия е, че те предлагат продукт, който е специфичен за финансови институции и служи за измерване на корпоративния риск. Тоест за измерване на риска, който кредитните институции поемат към корпоративни клиенти при сключването на някакви сделки. За целта е разработена специализирана система за оценка на кредитоспособността на корпоративните клиенти и предоставяне на детайлна информация за парични потоци, за капацитета на компанията като длъжник. Експривия си търсеше партньор, чрез който да се реализират внедрявания на такъв тип софтуер в България и други страни на Балканите. Това е италианска компания, която има офис единствено в Италия. В течение на контактите между Сирма Бизнес Консултинг и Експривия оттам се убедиха, че разбираме в детайли внедряването на софтуер и предоставянето на консултантски услуги за финансови институции (основно банки). И след двустранен анализ и опознаване, процеси, които продължиха около една година, решихме, че можем да си партнираме в тази област. Първоначално ние се ангажираме с някаква част от внедряването на софтуера. Също така ще правим и предварителния анализ на институциите, преди всичко поради това, че имаме познания за банковия бизнес и местното законодателство. Разбира се, ще се грижим и за поддръжката на вече работещия продукт. Първоначалната продажба под формата на лицензи ще се извършва от Експривия с помощ от наша страна от гледна точка на контакти в България и страните от региона.


Съвпадение ли е, че точно във времената на финансова криза Сирма Бизнес Консултинг сключва договор за партньорство с компания, предлагаща измерване на кредитния риск?


Смятам, че от една страна това е стечение на обстоятелствата, що се отнася до директния контакт, който стана чрез клиенти и приятели. От друга - компаниите наистина имат необходимост от такъв тип решения и е ясно, че на българския пазар в тази област има вакуум. Това не е въпрос на пследващи действиа за оцеляване в обстановка на финансова криза, а на предпазлив и банкерски подход при управление на рисковете. Този тип решения не е много разпространен при банките в България. Става дума както за български организации, така и за клонове на чужди. Разбира се, има и изключения, но като цяло за средните и по-малките банки това не е наложено като практика. Това е и една от причините много финансови институции да ползват външни услуги. Като следствие на затрудненията при събираемостта на задълженията пък се появиха и компании, специализирани точно в тази област. При всички положения зад подобен тип дейност, независимо кой я извършва, задължително трябва да има някаква автоматизация, т.е. някаква софтуерна помощ, като средство за управление.


Все пак тук говорим за портфейли, съдържащи 10, 15, 20 000 или дори повече кредитополучатели. Все пак в може да се твърди, че основен катализатор за повишаването на интереса към подобен тип решения е “световната финансова криза”.


За какви компании е подходящо това решение?


Ние продаваме продукти, които са в сегмента на малките и средните финансови институции. В никакъв случай не говорим за решения, които са приложими за един клон. Ако дадена организация работи с 100-200 клиенти, то най-вероятно едно такова решение е прекалено скъпо за нея. Дори в този случай дадената компания може да изгради една достатъчно адекватна и гъвкава система на базата на няколко специалисти и да постига същите резултати, които една по-едра финансова институция би постигнала чрез продукта, който предоставя Експривия. Когато говорим за голяма организация от много хора и звена, в която има различни нива на взимане на решения, то една такава система е почти задължителна. Ние работим и предлагаме продукти, които са приложими за клиенти в сегмента на средни и големи финансови институции. Не че при една малка фирма един такъв софтуер няма да има приложение или да постига целите, за които е предназначена. В крайна сметка това може да е инвестиция, която да защищава бъдещ растеж.


Казвате, че решенията за оценка на кредитния риск не са много разпространени в България. Каква е причината за това? Все пак, особено в условията на криза, това би трябвало да е сред топ приоритетите на всяка една финансова институция?


Всъщност ако тръгнем да обикаляме финансовите институции, то няма да намерим такава, която да не разполага с някакво решение. Това могат да бъдат групи от хора, които правят анализ и го предоставят на хартия, което исторически погледнато е най-старият подход в бизнеса. Може да се използват и прости средства за автоматизация, варирайки от офис приложения до системи, за съхранение на дани и документи. Всички тези системи са помощни в процеса. Сега обаче говорим за система, в която фокуса е оценката на риска и тя е платформа с която се управлява процеса! Естествено в такава система трябва много добре да се дефинира кой, какво може да прави, какви данни има право да вкарва и да гледа, по какъв начин да се съхранява информацията. Една такава система, в един завършен вид, като организация и методология, софтуер, хардуер и поддръжка имат доста малка част от финансовите институции. Говорим в глобален мащаб, а не само в България. Иначе вероятно доста парчета от този огромен пъзел, за който говорим, могат да бъдат открити в част от финансовите институции, където звена от анализатори с някакви по-скромни инструменти и средства правят анализ, пишат досиета или създават таблици. Ние обаче говорим за една завършена система, която има възможност да дава ретроспекции назад във времето, която може да събира информация от различни източници, всичко натрупано да се анализира и в крайна сметка да дава опорни точки, на базата на които някой в организацията да взима решение. Това може да бъде решение дали да бъде даден кредит, дали да бъде започнато събиране, дали да започне провизиране, както и изчисляване на вероятността за някакво събитие. Всичко това е обединено в едно решение и то е реализирано от Експривия.


Често световната криза бива наричана „Криза на доверието“, тъй като компаниите губят доверие помежду си, заради проблемни финансови взаимоотношения. Може ли едно такова решение, като това на Експривия, да помогне в точно тази насока?


Да, случващото се в момента може да се разглежда донякъде като криза на доверието, като ефект на пирамидата или доминото. В основата на всичко обаче стои желанието за по-бързи печалби в една сложна финансова обстановка.


Случващото се в момента може да се сравни със ситуацията през 90-те години, когато беше налице едно социално напрежение, което се беше натрупало и получи широка гласност при т.нар. пирамиди, или по-точно срутването на голяма част от тях. Тогава по една или друга причина, предвид желанието на част от населението да направи бързи печалби, то се доверяваше, давайки си парите срещу обещания за възвръщаемост, които трудно биха могли да бъдат реализирани на практика. Все пак възвръщаемост от сорта на 30-40-50% в такъв кратък период от време при нормалния и легален бизнес не е възможна.


Подобен тип системи за измерване на рисковете, като тази на Експривия, съществуват от доста години на пазара и са доста развити при ритейл бизнеса и за оценката на кредитоспособността на граждани – т.нар. скор-карти се използват вече повече от 25 години. Една от причините да работим с Експривия обаче е, че те предлагат специализирано решение за фирми и корпорации. Т.е. не говорим само за физически лица.


Въпреки че е мощен инструмент, това решение не е панацея. Това е методология или подход, по който може да се създадат единни правила и принципи в организацията, при извършването на кредитиране на фирми и съответно систематизиране на финансовите показатели, анализ на техния бизнес. Не можем да кажем, че купувайки си тази система, финансовата институция ще бъде защитена и подсигурена или че всеки един анализ, който ще излиза от тази система ще бъде 100% адекватен и няма да съществува никакъв финансов риск или пък че той ще е точно премерен. До голяма степен тя помага за взимането на правилно решение чрез обективно изваждане на фактите, върху които то трябва да стъпи. Т.е. хората, които ще взимат решението, да имат правилната информация. Това е смисълът: систематизирането на информацията, събирането й от различни източници, спазването на конкретни принципи, на конкретна методология, която води до прозрачност при взимането на решения.


Етикети: софтуер , Сирма Бизнес Консултинг , Експривия , КредитЗаУеб

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени