CIO постепенно се превръщат в брокери на ИТ услуги с бизнес манталитет

Категория: ИТ инфраструктура
Ваню Кръстев
вторник, 10 Юли 2012 14:24ч

CIO постепенно се превръщат в брокери на ИТ услуги с бизнес манталитет

В продължение на много години обещанието ИТ отделите да работят като вътрешен доставчик на ИТ услуги за бизнеса все още не е спазено в най-пълната си степен. Рамки от добри практики като ITIL (Information Technology Infrastructure Library) дадоха импулс на подобно състояние на нещата и промениха манталитета на работа, но с акцент върху ИТ операциите и с по-малко внимание на инфраструктурата и разработката на приложенията. Резултатът е ИТ среда, в която все още се полагат героични усилия.


По-голямата част от ИТ разходите са насочени към това “да се запазят лампите” светнати, т.е. да се поддържат дейностите, зад които стоят информационни технологии, но не и да се следва темпото на бизнес иновациите. Стига се до ситуации, при които рекламата на новия продукт тече по телевизионните канали, но от ИТ отдела на компанията не знаят за това, въпреки че качеството на рекламирания продукта ще зависи от тях. Въвеждането на виртуализиращите и Cloud Computing технологии се явява основният градивен елемент за по-голяма “бизнес ловкост”, гъвкавост и фокусирани ИТ услуги към бизнеса.


Подобни технологии може би не биха могли да дойдат в по-добро време. Бизнес средата в момента е толкова динамична, че ИТ най-накрая трябваше да придобият способност да отговарят на изискванията й много по-бързо. И тази способност не се състои в това просто да предоставят нов, още по-добър сървър, а в това да предлагат услуги за поддържане на бизнес процесите от началото до края и те да обхващат приложенията, инфраструктурата и операциите. Целта е да се повиши конкурентоспособността на бизнеса, както и способността му да “улавя” нови приходи. Организациите се стремят да бъдат в състояние да реагират незабавно на промените и да подобряват драстично конкретен бизнес процес. В действителност много организации променят инвестиционните си планове в търсене на гаранция, че всяка нова покупка на технологии или друга оперативна инициативата е насочена към подобряване на бизнес процесите. Това е основното оправдание за новите ИТ разходи.


Дори в глобален план ИТ отделите също започнаха да търсят начин да трансформират своите оперативни модели и инфраструктура в среда, която се наблюдава при Cloud Computing доставчиците и други външни доставчици на услуги. В резултат на влиянието на Cloud Computing концепцията ИТ стратегиите се трансформират, но трябва да се отчете и ролята на онези, които подкрепят усилията към промяна. Това включва и CIO, който може би постепенно ще става брокер на ИТ услуги с бизнес манталитет, който ще гарантира, че обслужването на бизнеса с ИТ ще става по възможно най-добрия метод. В бъдеще ИТ услугите ще бъдат доставяни вътрешно или чрез “облачен” доставчик, в зависимост от нуждите на бизнеса.


Цялата статия за подхода на информационните технологии като услуга можете да прочетете тук http://www.itforumbg.net/article/informacionni-tehnologii-kato-usluga


Етикети: облачна платформа , ИТ мениджъри , клауд компютинг , облачни услуги , ИТ мениджмънт , CIO , ИТ директори

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени