Четири мита за облака

Категория: ИТ инфраструктура , Бизнес Приложения , Интернет , Облак
it FORUM
петък, 3 Август 2012 16:43ч

Четири мита за облака

Големите корпорации, а също и малките и средните предприятия (МСП) споделят, че най-големите пречки при стартирането на клауд проект са свързани с погрешните схващания за този модел на предоставяне на ИТ услуги. Според Том Нол, президент на консултантската компания CIMI Corporation, погрешните очаквания могат да поведат ръководството в неправилна посока, да възпрепятстват ранното планиране, да навредят сериозно на целия проект и дори да го обезсмислят.

Митовете, витаещи около облачния компютинг са много, но по негови думи няколко от тях имат потенциала да нанесат най-много щети на инициативите по внедряване на частни клауд решения.

Мит 1: Облакът винаги е по-евтин от вътрешните информационни технологии
Бизнес мениджърите и изпълнителните директори, чиято работа не е свързана или има малко общо с технологиите, често споделят подобно мнение. Логиката е ясна – винаги е по-евтино да се купува от доставчик на едро. Според Нол обаче цената на клауд услугите може да варира от една четвърт от разходите за собствено решение до три или четири пъти повече от поддържането на пълноценен локален център за данни. Онези приложения, които изискват големи обеми от данни, чест достъп, редовно обновяване на информацията и системите за нейното управление, както и тясно ограничени времеви прозорци за отговор и доставка на резултати, по всяка вероятност ще се окажат доста по-скъпи от колкото неинформираният внедряващ е очаквал.

Мит 2: Всички „облаци“ са изградени чрез свързване на няколко оборудвани с виртуализационни решения центрове за данни
По всяка вероятност този мит съществува, тъй като от една страна около виртуализацията се шуми много от доста време, а от друга - инфраструктурата като услуга (IaaS), най-търсената клауд услуга, на практика представлява една виртуална машина. Според Нол обаче, ако ефективността по отношение на ресурсите е в основата на успеха на облачния модел, то виртуализацията не би трябвало да стои на първо място. По негови думи платформите, които могат да гарантират адекватни нива на сигурност за виртуалните машини и хостваните приложения, при това на ниво програмни компоненти, без да е необходим допълнителен софтуер, биха били по-ефективни.

Мит 3: Частните облаци изискват специални ИТ архитектури, за да бъдат ефективни
Много компании се надяват да видят сериозни подобрения в ефективността, след като реализират частен облак. Икономиката на облачните архитектури показва, че центровете за данни, които обединяват в общи масиви сървъри и сториджи, използвайки масови технологии и похвати, имат сходни нива на ефективност. Само въвеждането на виртуализационно решение подобрява ефективността, спрямо отделните сървъри, като multitasking и multi-threading софтуерът ефективно работи върху обединените хардуерни ресурси. Повечето компании едва ли ще усетят нещо по отношение на ефективността, дори ако проектират наново своите центрове за данни с оглед прилагането на клауд модел.

Мит 4: Няма готови клауд стандарти
„ИТ се развива с бесни темпове, докато стандартите съвсем не следват същия ритъм – пише Нол. – В този смисъл може донякъде да се заключи, че повечето ИТ стандарти на практика не са готови.“ Същевременно в важно да се запитаме дали липсата на напълно зрели клауд стандарти ще компрометира употребата на тези архитектури? По всяка вероятност отговорът на този въпрос е отрицателен. Ако дадена компания планира да изгради приложение, което е тясно свързано с дейта центъра и облака, или между различни клауд доставчици, то стандартите могат да се превърнат в бариера, която пречи на планирането, но едва ли би дерайлирала цялостния проект.

Цялата статия можете да прочетете на http://www.itforumbg.net/article/oblakt-mozhe-da-ne-e-tova-koeto-ochakvate


Етикети: cloud computing , облачни услуги , облачни технологии , облачни приложения , облачни системи , business cloud

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени