CES 2015: най-главните неща

Категория: Хардуер , Автомобили , Електроника
Благой Благоев
понеделник, 5 Януари 2015 9:07ч

Много скоро ще започне Международното изложение за потребителска електроника CES 2015. Вече писахме за много от продуктите, които ще бъдат видяни там и ще продължим да отразяваме събитието. Тук ще очертаем няколко основни области, които ще бъдат представени не само на това изложение, но също така най-вероятно, ще бъдат основните тенденции през 2015.

 

1. Разцвет на „интелигентните“ домове
На CES от няколко години се показват най-различни светлинни тела, интелигентни хладилници и други предмети. Но тази година изложбата ще включва голям брой фирми, които произвеждат най-разнообразни устройства с представката „умни“. В допълнение набира скорост т.нар. „интернет на нещата“, на която е необходимо единно пространство, за да организира удобна работа на интелигентни домакински устройства с вашето мобилно устройство. Qualcomm обяви намеренията си да развива своя платформа, а Intel вече успя да представи своята визия за общо пространство за такива устройства с подкрепата на редица производители. Bosch, Cisco и ABB няма да пропуснат този сегмент и подготвят собствена среда за управление на умни джаджи.

Освен това Apple вече представи на WWDC 2014 интеграционната платформа HomeKit, която все още се намира в етап на развитие и не е достъпна за потребителите, а Google иска да събере всички интелигентни устройства под егидата на наскоро придобитата стартираща фирма Nest – именно тези системи трябва значително да ускорят развитието и появата на голям брой домакински джаджи с достъп до мрежата. За това ще допринесе и появата на стандарта Bluetooth 4.2. Бързият растеж на тази тенденция няма да превърне къщата ни в интелигентна само за една година, но може би през 2015 г. тя ще започне да ни опознава малко по-добре.

 

2. Разпространение на 4K
Свръх високата разделителна способност с всяка измината година все повече се среща в списъка на различни услуги: популярната американска услуга за видео стрийминг Netflix предлага все повече филми и телевизионни предавания с 4K, YouTube също има такава поддръжка. Повечето водещи смартфони през 2014 г. са в състояние да снимат видео в съответната резолюция и такава поддръжка ще се разширява към моделите от средния сегмент. През 2015 г. на CES 2015 производители като Sony, LG, Sharp, Samsung, Panasonic ще представят своите нови линии телевизори, които несъмнено ще съдържат и панели с 4K резолюция, като по този начин значително ще се разшири представителството на пазара на такива устройства – монитори и телевизори за възпроизвеждане на съответното съдържание. Тази разделителна способност ще достигне и до по-голям брой камери, което също трябва да стимулира продажбите на телевизори и монитори с поддръжка на такава резолюция, която постепенно ще стана по-евтини на фона на нарастващата пазарна конкуренция.

 

3. По-умна електроника за носене
Конвенционалните фитнес трeкери ще бъдат спомен от миналата година. Основната тенденция в електрониката за носене ще бъде множество устройства с дисплеи, което стана възможно благодарение на развитието на индустрията за екрани. Тяхното присъствие ще позволи да се предложат по-голям брой възможности за такива устройства, без да им се налага да общуват с вашия смартфон, и най-високата точка на това развитие ще бъде следващият бум в умните часовници. Не на последно място това ще бъде свързано с пускането на Apple Watch, които със сигурност ще се търсят, или поне първото им поколение. На фона на техния вероятно моментен успех, може би много производители с удвоено усърдие ще се заемат с производство на интелигентни часовници.

В допълнение, появата на нови сензори през 2014 г. (например, Jawbone Up3) показа колко прости и ограничени бяха фитнес функционалните устройства от 2013 г., а следващото поколение на електроника за носене ще покаже поредно развитие на тази област. В допълнение, умните часовници ще придобият повече възможности за управление на различни устройства, по-специално поради очаквания бум в „интернет на нещата“.

 

4. Ново поколение автомобилни системи
Автомобилните компании също ще бъдат представени на CES 2015 г. и техните разработки ще бъдат посветени главно на технологиите. По-специално, BMW обяви технология за автоматично паркиране, която ще бъде достъпна чрез умни часовници. През 2014 г. Google и Apple ще въведат автомобилни версии на своите операционни системи, които ще ви позволяват да използвате някои от функциите на смарт телефоните в автомобилите, и именно на CES 2015 се очаква да се появят автомобили с интегрирани такива системи, които ще бъдат използвани в увеличен брой превозни средства. В допълнение към разработването на мултимедийни функции, автомобилите стават и все по-умни, така че можете да очаквате да видите разнообразие от интелигентни системи, като например тези в наскоро обявения Tesla S P85D

 

5. Виртуалната реалност преминава в реалния свят
Не става дума само за проекта Microsoft RoomAlive, а и за пускането на търговски модели на виртуални очила и появата на съответно съдържание в по-големи количества. Освен това се очаква да се популяризират самостоятелни системи, подобно на Oculus Rift, както и на различни устройства, които ще дават достъп до виртуална реалност с помощта на мобилни устройства като Google Cardboard или Gear VR. Разбира се, не очаквайте, че утре магазините за приложения ще са пълни с игри и софтуер с поддръжка на виртуална реалност, а самите джаджи ще се продават на всеки ъгъл, но самата индустрия очевидно набира все по-голяма тежест, така че в най-скоро с тази тенденция ще бъдат ангажирани почти всички фирми, които по някакъв начин са свързани с модерните технологии.


Етикети: допълнителна реланост , автомобили , Умен дом , виртуална реалност , устройства за носене , интернет на нещата , CES 2015 , електроника за носене , 4K резолюция

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени