CES 2012: 10 бързи извода

Категория: Събития , Технологии , Електроника
eWeek
сряда, 11 Януари 2012 12:27ч

CES 2012: 10 бързи извода

Веднага е очевидно, още от първоначалните съобщения, както и от забележителностите по време на шоуто, кои са основните нови теми на 2012 Consumer Electronics Show, най-големото търговско изложение на индустрията. В предишните години тенденциите включваха порой от таблети или наплив на базирани на тъчскрин екран смартфони. Шоуто също приюти някои от първите проблясъци на HD телевизорите и интересни нови концепции за компютрите.


Но тази година основта на тенденциите е задържане на статуквото. Изглежда, че идвайки на CES, няколко известни компании са имали сходни идеи в ума за това, което трябва да се опитат да постигнат тази година, и техните инженери разработват продукти, които само надграждат тези преди тях. Така че като цяло шоуто е пълно с продукти, които не са особено революционни. И това накара някои хора да се чудят, дали тази година CES наистина си струва да се посети.


Неизбежно, това решение е за тези в кулоарите, които чакат да видят какви новини идват. Но за тези, които искат да получат поглед върху основните тенденции, които вече се утвърждават от шоуто, тук е направен първи преглед на някои от най-важните от тях.


1. На големите компании не им пука


Както Microsoft показа с откриващото си слово на CES на 9 януари, тя наистина вече не се интересува много от шоуто. Решението й вече да не присъства на събитието след тази година само допълнително подкрепя този аргумент. Но Microsoft не е сама. Някои от най-големите компании в света, включително Sony и Samsung, не са направили CES свой топ приоритет тази година. Разбира се, те обявиха някои нови неща, но в много случаи, са решили да задържат най-добрите обяви за по-късен момент. Оказва се, че на големите компании просто не им пука много за CES.


2. По-големите и по-добри HD телевизори са навсякъде


Ако има едно нещо, което е много очевидно в шоуто CES, това са телевизорите HDTV. От Sony и Samsung до LG, почти всеки телевизионен производител показва някои приятни нови продукти. Те включват функции като 4K резолюция, ултраширокоекранно гледане на телевизия и OLED екрани. HDTV може просто да открадне шоуто CES тази година.


3. Гласово разпознаване трябва да има


Когато LG представи новите си HD телевизори на CES на 9 януари, компанията също така обсъди интеграцията на разпознаване на глас в тези устройства. Но LG не е сама. Безброй компании се похвалиха с функция за разпознаване на глас в някаква форма. Дали подобни на Siri продукти не си проправят пътя към все повече продуктови категории тази година? Изглежда че е така.


4. Изобилие на ултрабуци


Ултрабуците са навсякъде на CES. Леки и тънки преносими компютри са на щандовете на HP, Acer и много други фирми. Те подчертават накъде отива пазарът на персонални компютри тази година. Единственият въпрос сега е дали в крайна сметка ултрабуците ще бъдат успешни?


5. Флагмански смартфони стрелят по Apple


Не е тайна, че доставчиците на смартфони искат да повалят iPhone на Apple. Но тази година на CES, LG, Samsung и други пределно ясно го демонстрираха, показвайки най-високия си клас смартфони, за да изпреварят iPhone. Най-хубавото е, че устройства като Spectrum на LG ще се продават само за $199, което е същата цена като iPhone 4S на Apple.


6.Google TV се втзроди изненадващо


Не беше отдавна, когато хората се чудеха колко дълъго Google TV ще живее, преди Google да го захвърли и прекрати. На CES тази година обаче технологията е направила значително завръщане, показвайки се във всичко - от телевизори до тунери. Внимавайте за Google TV през 2012 година. Тя в действителност може да се развие като основен играч в пространство за домашно забавление.


7. Навлизане на мултискрин


С решението на Sony да поеме Sony Ericsson компанията вече е постигнала своята дълго търсена цел - способността за предоставяне на услуги и продукти, които са насочени към всяко устройство с екран. От HDTV до смартфоните или конзолите за видеоигри, Sony има уникалната способност да предоставя услуги на много потребители, които използват всички тези устройства. Но Sony не е сама. Безброй компании на CES следват мултискрин стратегията, за да се опитат да заключат клиентите, които имат множество продукти. Изглежда, че 2012 г. може да бъде важна година за насочване към хората с няколко устройства.


8. Няма нови продуктови категории


Освен ултрабуците CES досега не е показала нови продуктови категории. Някои наблюдатели може да претендират, че този CES е забележителен само с големия брой ултрабуци, но Intel представи концепцията ултрабук в средата на 2011 г. В миналото сме виждали таблети и нетбуци, показани на CES. Но тази година производителите се фокусират върху подобряване на текущите концепции на устройствата, без да се отдалечават много от тях. Това не е непременно нещо лошо, разбира се, но може да показва и общ спад на иновациите в индустрията.


9. Итеративните актуализации изобилстват


Като следствие от общата липса на иновации, по-голямата част компании тази година предлагат само итеративни обновявания на своите продукти, а не революционни подобрения. Всяка категория продукти от HDTV до смартфоните се е подобрила с определена стъпка. Междувременно потребителите, които се надяват да видят революционни ъпдейти, ще бъдат разочаровани от това, което намират в продуктите тази година.


10. 3D, 3D, 3D


Няма спасение от 3D на 2012 Consumer Electronics Show. Почти всяка голяма компания е включила 3D функции в своите телевизори, смартфони, таблети и други визуални продукти. Странното е, че потребителите досега не са прегърнали 3D толкова, колкото компаниите биха искали. Но това не спира доставчици да вграждат технологията в пакета на техните устройства.


Етикети: гласово разпознаване , електроника , потребителска електроника , CES , таблети , HDTV телевизори , смартфони , ултрабук , CES 2012 , телевизори , мултискрин

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени