Българският бизнес софтуер развива потенциала си

Категория: Бизнес Приложения , ERP , Счетоводство , Склад , HR , CRM , SaaS , Business Process Management
Ваню Кръстев
петък, 17 Февруари 2012 16:11ч

Българският бизнес софтуер развива потенциала си

Доставчиците на бизнес софтуер очакват, че през 2012 г. търсенето на ERP, BI, CRM системи и специализиран софтуер ще ескалира дотолкова, че многократно ще засенчи нивата от преди кризата.


При българските производители на софтуер за управление на бизнеса понастоящем започват да се развиват няколко основни тенденции. Едната е, че въпреки тежката финансова криза и свиването на обема на инсталации на бизнес софтуер, някои от тях продължават сериозно да инвестират време и усилия, за да издигнат продуктите си до световно ниво. И да влязат в „играта на големите”. За да го постигнат, те започват да съобразяват софтуера си спрямо глобалните концепции, които предопределят развитието на потребителските и бизнес технологии. Посоката е към възможности за достъп и работа с фирмените информационни системи чрез мобилни устройства, работа през уеб базирани системи, софтуер като услуга (SaaS) и търсене на решения в обсега на концепцията Cloud Computing.


Ето как образно бихме могли да опишем структурата на пазара на системи за управление на бизнеса у нас – от едната страна са ERP (Enterprise Resource Planning) продуктите на глобалните играчи, силно представени от техните местни партньори. Обикновено те взимат по-големите поръчки, притежават повече консултанти и експертиза от добри практики. От другата страна са малките български производители на бизнес софтуер, представени най-вече от продукти за счетоводство и управление на склада. Техните продукти са евтини, обхващат само определени функционалности от дейността на бизнеса, разполагат с по-малки екипи от консултанти, но са набрали една сравнително добра база от клиенти, между които и такива от специфични ниши. По средата обаче цари „тъма” – там са фирмите, който не са доволни от софтуерни продукти, които не обхващат цялостните им бизнес процеси, но не могат и да си позволят по-скъпите решения на глобалните играчи. Именно тази „златна среда” в момента се стремят да осветят производителите и внедрителите на бизнес софтуер от двата лагера. Но тя все още си остава тъмна. Големите играчи се опитват да оптимизират големите си ERP решения във версии, създадени специално за тази част от скалата „малки-големи”, но успехът им засега е незначителен – сумите все още си остават непосилни и не корелират с мечтите на мениджърите да оптимизират бизнеса си на по-ниска цена. „Златната среда” е все още покрита с патина и защото много от малките родни играчи тепърва се опитват да излязат от рамките на управлението на финансите и склада и да снабдят продуктите си с интегрирани бизнес функционалности. Всъщност те бяха изненадани от големите играчи, когато навлязоха на нашия пазар и не съумяха бързо да придвижат продуктите си до тяхното ниво и да се опитат поне да потърсят доближаване до средата на скалата „малки-големи”, нуждаещи се от бизнес софтуер.


Възможно е средствата, отпуснати по оперативна програма „Конкурентоспособност“, да осигурят реализацията на нови проекти за внедряване на бизнес софтуер и с това нещата да се променят. През изминалите месеци се забеляза, че при много фирми кипи усилен труд по подготовка на документациите за кандидатстване. Доста от доставчиците на софтуер за управление на бизнеса отделиха ресурси, за да им помогнат в тази им дейност – с идята те да са внедрителите, след като проектите бъдат одобрени. Доставчиците на бизнес софтуер очакват, че през 2012 г. търсенето на ERP, BI, CRM системи и специализиран софтуер ще ескалира именно благодарение на тези европари и ръстът на пазара ще бъде значителен. Дори толкова значителен, че многократно ще засенчи нивата от преди кризата. Но засега това е в сферата на догадките. Въпросът е как чужди и български внедрители и производители ще успеят да се справят с предизвикателствата, които може би им предстоят. И как българският бизнес ще успее да отдели сумата по внедряване на проекта, която да му бъде възстановена по програмата - каква ще е тази сума и за задоволяването на какви бизнес потребности ще бъде дадена тя? Че пазарът на софтуер за управление на бизнеса отбелязва раздвижване, си личи и от това, че се повиши интересът към ERP и CRM софтуера – броят на запитванията и искания на оферти нарасна (и то често между фирми, които досега взаимно не са били знаели за съществуването си). Явно фирмите, които вече са стигнали до извода, че имат нужда от някаква софтуерна система за управление на бизнеса искат да използват възможността и да кандидатстват за финансиране. Но е възможно да има и такива, при които внедряването на ERP софтуер не е било на дневен ред, но възможността за финансиране да ги е накарала да се включат и те. И да започнат да търсят оферти от доставчици на такива продукти.


Ако и когато бъдат одобрени техните кандидатури, най-вероятно мениджърите на тези фирми ще започнат да се оглеждат – и ще попаднат в мъгливия сват на доставчиците на бизнес софтуер. Той, разбира се, няма да е мъглив заради офертите на самите производители и внедрители, а заради специфичната тематика и философия в бранша. Заради многообразието от платформи, приложения, технологични и бизнес концепции за предоставяне на софтуер. Както и заради промяна на начина на вършене на работа с мобилни устройства и развитието на интернет услугите. Тук грешките могат да се групират около два полюса – скъпи ERP системи, съдържащи страхотни функционалности в себе си, да се използват като счетоводни програми, или да се правят опити за покриване на по-сложни бизнес процеси със софтуерни продукти, които не разполагат с възможности за това.


Целият преглед на това какво предлагат българските производители в сферата на бизнес софтуера ще намерите тук.


Етикети: ERP , CRM , BI , бизнес софтуер , SaaS , управление на бизнеса

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени