Безжичните мрежи на компаниите не са готови за мобилния бум

Категория: ИТ инфраструктура , Мрежи , Мрежи , безжични
Александър Главчев
понеделник, 6 Август 2012 11:29ч

Безжичните мрежи на компаниите не са готови за мобилния бум

Огромният ръст при мобилните устройства не започва и свършва само с iPhone и мобилните мрежи от четвърто поколение. Тази тенденция води след себе си най-разнообразни ефекти, с които със сигурност ще трябва да се съобразяват и компаниите, за да бъдат максимално ефектини и за да угодят на своите служители. Възможността за безжична връзка означава, че повече хора могат да предпочитат да вършата работа от масата в кафето или пейката пред офиса, а не от бюрото в тъмния ъгъл на стаята.


Повече от 300 млн. таблети ще бъдат в ръцете на потребителите през 2015-а. Това смята Пол Дебийзи, аналиатор в Gartner. По негови думи безжичните мрежи на повечето компании не са готови за това, което вече се случва в областта на мобилните устройства. Повечето фирми наистина разполагат точки за безжичен достъп за по-голямо удобство. Но не се замислят, че все повече техни служители ползват смартфони и таблети, като тенденцията е с течение на времето ръстът да се увеличава главоломно. На практика фирмите нямат никакви планове, свързани с този процес.


В резултат, по думите на Дебийзи, след три години 80 на сто от на практика чисто новите безжични мрежи могат да се окажат безнадеждно остаряли, в резулат именно на лошо планиране. Анализаторът предупреждава още, че безжичните локални мрежи (wireless LAN – WLAN) не са проектирани като услуга за пълноценен достъп, комуникации в реално време и големи трансфери на данни. Всъщност повечето са мрежи за гости, не са предвидени за твърде много едновременно сързани устройства и компаниите нямат видимост по отношение на проблемите на тези безжични инфраструктурни технологии. Всичко това се дължи на неадекватно им управление, което никак не отчита бъдещите тенденции.


„При т.нар. WAN (Wide Access Network) или клетъчни мрежи, тези проблеми са още по-драматични – отбелязва Дебийзи. – Все повече служители и клиенти ще изискват да имат достъп до корпоративна информация по безжичен път.“ По думите му в момента скоростите на ъплоуд и даунлоуд са различни и варират в много широки граници. Въпросите свързани със закъснението (latency) са дори още по-драматични, тъй като този показател влияе много върху приложенията в реално време като VoIP, конферентни видео разговори и т.н.


Анализаторът от Gartner описва няколко основни начина за справяне със споменатата ситуация, включая методи за WLAN, безжичен WAN и тяхното управление. На първо място безжичните мрежи трябва отрано да се проектират за максимално бързодйствие. Внедряването на такива мрежи трябва да започне с допитване до потребителите за това къде точно трябва да бъдат точките за достъп. Така там където има най-много хора преградите между тях и предавателя ще са сведени до минимум. Това трябва да се отнася както до работните мрежи, така и до тези за достъп. Освен това е необходимо да се предвидят адекватни наблюдения на това какво се случва в тази мрежа - да се изгради защита от неоторизирано проникване и да се следи как точно се използва радиочестотният спектър.


Дебийзи препоръчва внедряване на мрежи, поддържаши стандарта 802.11n с по три или дори четири канала за предаване на данни. Гледайки към бъдещето и задаващия се нов стандарт 802.11ac, компаниите дори спокойно биха могли да предвидят и четири канала. Също така внимание трябва да се обръща и на т.нар. beamforming технологии, които към момента не са толкова популярни, но би трябвало да се превърнат в стандарт, когато на дневен ред дойде споменатият 802.11ac. При безжичния WAN анализаторът предлага на организациите да обърнат внимание на различни технологии за подобряване на връзка сигнала вътре в сградата, чрез т.нар. пико- и фемтоклетки.


Добра новина е, че повечето телеком оператори се подготвят за изграждане на LTE (4G) мрежи, което означава, че ще бъдат в много по-голяма степен оптимизирани за пренос на данни. Лошата новина в случая, според Дебийзи е, че до реланото използване на LTE ще мине още доста време. Също така предлаганите от тази технология скорости изглеждат обещаващи, но това е защото повечето вече изградени мрежи не са особено натоварени. Същевременно по-старите мрежи от трето поколение (3G) ще продължават да бъдат активни и качеството на връзката за потребителите ще варира в доста широки граници.


Анализаторът също препоръчва на компаниите да обърнат внмание и на технологиите за WAN оптимизация. За момента повечето решения от този сорт са за жични мрежи, но това с течение на времето ще се промени. „От гледна точка на управленитето, повечето компании взимат решения в изолация, но трябва да осъзнават, че дизайнът на приложенията има огромен ефект върху безжичната мрежа – казва още Дебийзи. – Например приложенията за виртуален десктоп биха били по-сигурни ако работят на централен сървър, а не на устройството на всеки служител, но това изисква повече трафик.“


ИТ мениджърите може да нямат контрол върху инфраструктурата или крайните точки (endpoints), но въпреки това трябва да осигуряват пълноценна доставка услугите.


Цялата статия можете да прочетете на http://www.itforumbg.net/article/bezzhichnite-mrezhi-na-kompaniite-ne-sa-gotovi-za-mobilniya-bum


Етикети: LAN , Gartner , мобилни комуникации , мобилни устройства , безжична мрежа , WAN , анализ , ИТ мениджър , мобилни услуги , таблети , смартфони , CIO

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени