Бъдещето на непрекъсваемите токозахранващи устройства е светло, въпреки ИТ облачността

Категория: UPS , ИТ инфраструктура
it FORUM
вторник, 8 Януари 2013 6:30ч

Бъдещето на непрекъсваемите токозахранващи устройства е светло, въпреки ИТ облачността

Клауд компютинг системите и моделът за доставка на услуги вместо закупуване на ИТ техника определено е сфера, която ще се развива все повече през следващите години. По този въпрос на практика всички са съгласни. Интересно е да се отбележи, че клауд решенията не са фундаментално по-евтини от класическите собствени сървъри. Основният им коз обаче е елиминирането на първоначалната инвестиция, която е необходимо да се направи при изграждане на собствен център за данни.


Именно затова клауд инфраструктурите и свързаните с тях решения са толкова интересни за малки и средни предприятия. Да, ако се тегли чертата след 10 години, вероятно ползването на софтуер като услуга ще излезе по-скъпо от закупуването на собствени сървъри и софтуер. Но благодарение на него не е необходимо да се чакат примерно 5 години, за да се съберат необходимите средства. Организацията може да разполага с технологиите, които са й необходими веднага, заплащайки само абонаментна такса. Когато става дума за сървъри и ИТ инфраструктури обаче, трябва да е ясно, че те са следвани от цяла плеяда поддържащи процеси и системи, които също трябва да се нагаждат към новите реалности, които налага „облакът“.


Едни от тях са непрекъсваемите токозахранващи устройства (UPS), които трябва да бъдат ефективни, скалируеми и компактни, за да могат да посрещнат предизвикателствата на консолидираната ИТ инфраструктура. „Облакът“ също така променя нагласите и на бизнесите по отношение на захранването, ако те са аутсорснали критичните си приложения. Според анализатори основният ефект на клауд компютинга ще е най-забележим при малките и средните компании, като той ще променя значително структурата на съвременния UPS пазар, оказвайки своя ефект върху продуктите, доставчиците, както и крайните потребители.


Ясно е, че по един или друг начин на практика всички ползват клауд услуги. Те включват не един, а много свързани един с друг сървъри чрез различни „облачни“ компоненти, които предлагат хостинг и виртуален бекъп и чрез които може да се замести или допълни UPS решението. Съвременните клауд операции обаче са все още в ранна фаза на своето развитие. Въпреки очевидното, а именни, че консолидираните инфраструктури и предоставянето на услуги носят солидни предимства, все още не е съвсем ясно как точно те ще се развиват и по какъв начин ще се превърнат в масовата тенденция, за която анализаторите говорят вече от няколко години.


Когато става дума за клауд компютинг, основното предимство, което най-често се изтъква, е намаляването на броя сървъри в компаниите. Оттук следват всякакви спестявания по веригата – включително намаляване натоварването на мрежата и бекъп сториджа. Разбира се, по този въпрос няма пълно единогласие, тъй като, от една страна, става дума за сравнително нов модел за доставяне на ИТ функции като услуга, а от друга, самото развитие на технологиите често обезсмисля подобно съгласуване и стандартизиране. Може обаче да се заключи, че един от основните очаквани ефекти на клауд компютинга е намаленият разход на енергия в резултат както на намаления брой сървъри, така и на по-бързото и по-малко ресурсоемко изпълняване на някои операции като например бекъпа на данни.


Ясно е, че настоящата тенденция в посока клауд компютинг технологии ще продължава да се развива през следващите години и ще се използва в повечето бизнес сектори. Едно изследване на Data Corporationот 2009-а предвиждаше до 2013-та да е налице ежегоден ръст от 26 на сто на разходите на компаниите за подобни решения. В края на 2010-а Forrester Research пък публикува проучване и очаквания за това, че 51% от малките и средните предприятия планират да консолидират своите ИТ инфраструктури и да тръгнат в посока клауд. Също така е очевидно, че производителите, доставчиците на ИТ услуги и потребителите на UPS системи трябва да имат предвид облачната тенденция и нейния ефект както върху пазара на токозахранващи устройства, така и тяхното бъдещо развитие, когато занапред все повече бизнеси поемат по този път.


Основните предимства и фактори, с които UPS производителите трябва да се съобразяват, са следните:


1. Спестяване на средства. Използването на клауд компютинг ще позволи на компаниите да аутсорсват съхраняването на данни и софтуерните си приложения. Т.е. в техните офиси ще остават предимно евтини и по-маломощни компютри. В допълнение използването на приложения, доставяни под формата на услуга от външен доставчик, намалява разходите за защита на данните, за разработка и поддръжка на софтуерни приложения и за труд на обслужващ технически персонал.


2. Разширяване възможностите на сегашните ресурси. Поверяването на външен доставчик на съхранението на данни и приложения елиминира нуждата от инвестиции при разрастване на компанията, свързани с допълнителна работна сила. Освен това клауд компютингът означава фиксиране на взаимоотношенията чрез договори с доставчика, което води до постоянност и предвидимост на разходите – нещо много важно по време на криза.


3. Плащане само когато е необходимо. Аутсорснатите клауд услуги могат да бъдат заплащани в зависимост от това колко често биват използвани в допълнение към периодичните такси за съхранението на данни. Това означава по-малко разходи по време на трудни периоди и същевременно намаляване на страничните харчовете в моменти на ръст.


4. Избиране на желаното ниво на защита. Клауд компютинг технологиите позволяват доставка на услуги за бекъп на данни с по-висока надеждност в сравнение със собствените сървъри, особено когато става дума за малки и средни предприятия. В общия случай, въпреки че поддържането на собствена техника излиза по-евтино от плащането на услуга, именно първоначалните разходи се оказват непреодолима бариера за по-малките и по-младите компании. Дори за онези, които са се сдобили със своя техника, е ясно, че са много далеч от условията, които предлага един доставчик на едро.


Всъщност здравият разум показва, че клауд компютинг технологиите не само няма да попречат, но и ще увеличат търсенето на специализирани токозахранващи решения. Облачните операции, като аутсорсването на софтуерни приложения, хостинг на данни и свързаните с тях съхранение, обновяване на дублиращата се информация за предоставяне на виртуално подсигуряване чрез т.нар. data redundancy, увеличават интернет трафика и обемите от данни, които трябва да бъдат обработвани от клауд системите. А те със сигурност се нуждаят от специализирани решения за електрическо подсигуряване.


Цялата статия можете да прочетете itForumbg.net.


Етикети: UPS , облачни решения , облачни технологии , непрекъсваемо захранване

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени