Бъдещето е на десктоп виртуализацията

Категория: Виртуализация , ИТ инфраструктура
Александър Главчев
сряда, 4 Януари 2012 16:33ч

Бъдещето е на десктоп виртуализацията

Причините за централизация на десктоп приложенията са повече от прозаични - благодарение на нея в голяма степен могат да се решат нарастващите проблеми, свързани с поддръжката на традиционната ИТ среда, в която на бюрото на всеки служител стои персонален компютър. Проблемите варират от компромиси със сигурността на фирмените данни до безкрайната и отнемаща време поддръжка на всяка отделна работна станция. Нещо повече - все по-широкото навлизане на мобилни устройства в бизнеса и навиците за комуникация (особено на младото поколение служители, за които свързаността е част от живота) влизат в директен конфликт с установените норми за работа. Във всички случаи губещата страна се оказва именно компанията. Може да се каже, че централизацията на десктоп приложения все още е в своята ранна фаза на развитие.


Сега обаче е моментът, когато организациите трябва да инвестират в онези технологии или идеи, които занапред ще им позволяват по-добре да управляват работата на служителите си, независимо от това къде се намират те или какво усторйство използват в момента. Тези, които пропуснат засилващата се тенденция за централизация чрез десктоп виртуализация, може да се окаже, че рискуват да загубят някои свои конкурентни предимства в дългосрочен аспект. Ефектът от кризата е, че много организации отложиха с 1-2 години напред осъвременяването на своите PC-та, което доведе до положението в момента 80-90% от тях да са за подмяна. Отлагането във времето на това решение им даде възможност към днешна дата да разглеждат т.нар. виртуална десктоп среда (Virtual Desktop Infrаstructure), което позволява крайните клиенти вече да не са с високопроизводителни PC-та, в които има харддиск, процесор и памет.


Предпочитанията са вече към сценарии за десктоп виртуализация, в която участват т.нар. тънки клиенти (thin clients), в които липсват подвижни елементи. Бизнесът започна да изчислява на база инвестициите и разходите си за поддръжка на компютърните си системи (текущите разходи) за колко време ще им се изплати инвестицията. Към днешна дата инвестицията във Virtual Desktop Infarstructure е оправдана и е изчислено, че се изплаща в рамките на 2 години.


Според IDC въпреки че този специфичен пазар все още е в сравнително ранна фаза на развитие, вече са се появили много доставчици, които предлагат такъв тип решения. Тези доставчици варират от малки стартъп фирми до компании, влизащи в класацията Fortune100. Клиентите от своя страна пък се чувстват объркани относно възможностите на тези продукти и доколко добре могат да се възползват от техните функционалности. Предимства на десктоп виртуализацията са количествени, функционални и организационни предимства. Подробно с тях, както и с възможностите за възвръщаемост и с предимствата на тънките клиенти можете да се запознаете на http://www.itforumbg.net/article/desktop-virtualizaciyata-zalog-za-uspeshno-bdeshche


Етикети: виртуализация , тънки клиенти , десктоп виртуализация

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени