Ангел Иванов, мениджър бизнес развитие в Лирекс: Не оставяйте скъпата си кола незаключена на улицата

Категория: ИТ бизнес , ИТ политика
Ваню Кръстев , it FORUM
вторник, 29 Юни 2010 14:05ч

Ангел Иванов, мениджър бизнес развитие в Лирекс: Не оставяйте скъпата си кола незаключена на улицата

Г-н Иванов, понастоящем голяма част от проектите във финансовите институции са свързани с развитието на услуги за електронно банкиране и автоматизираното обслужване на клиентите. Какви според вас са предизвикателствата в тази сфера, пред които трябва да се изправят техните ИТ отдели?


Преди всичко сигурността. Ясен е стремежът на мениджмънта на една банка да пусне нова услуга на пазара максимално бързо, но това не трябва да става за сметка на информационната сигурност. Не мога да си представя как една финансова институция ще се довери на фирмата разработчик да инсталира и подържа уеб страницата или електронното банкиране, без те преди това да са били подложени на пенетрейшън тестове от независима специализирана в това компания!? Това е все едно да си купите скъпа кола и да я оставите отключена на улицата. Смятам, че сигурността трябва да е на дневен ред в българските финансови институции. Информационните системи се разрастват, добавят се нови и нови услуги и системи, а за сигурността - нищо! Мислите, че преувеличавам? Влезте в една българска финансова институция и попитайте някой следи ли какво се случва в активните устройства или в базите данни. Или с други думи, има ли изградена централизирана система за събиране, следене и обработка на логовете в огромната ИТ инфраструктура на тази институция. Отговорът е НЕ. Нещо, което отдавна е задължително за всяка банка дори в страни като Македония! Попитайте кога за последен път е правен секюрити одит? Много често ще получите отговор – НИКОГА! А банките бяха сигурни и консервативни институции. Ако искат този имидж да се запази във времената, когато цялата им дейност разчита на информационните технологии, то информационната сигурност трябва да бъде на съвсем друго ниво.


Как днес финансовите институции биха могли да съкратят разходите си за ИТ?


Това е измислено много преди кризата. ИТ звеното трябва да бъде превърнато в доставчик на услуги за бизнеса, а за да се случи това, трябва да са въведени най-добрите практики за управление на информационните технологии (IT Infrastructure Library - ITIL). Само в този случай бизнес хората могат да знаят колко точно струва всяка една услуга, която ползват от ИТ, и да преценят дали ще е по-изгодно тази услуга да се доставя от вътрешно ИТ звено или да се аутсорсне на външен доставчик. Много е популярно да се говори сега за аутсорсинг, но как точно ще решим какво да аутсорснем, без да знаем колко ни струва това в момента?! Истината е, че за да съкратим разходите за информационни технологии, трябва да издигнем ИТ организацията си на едно ново съвременно ниво, защото както казва един от авторите в ITIL, „в съвременния бизнес ИТ е бизнесът и бизнесит е ИТ”. Съвременният бизнес е динамичен, бърз, той има нужда от доставка на качествени ИТ услуги при поискване. Тези изисквания могат да бъдат задоволени само от една нова ITIL базирана ИТ организация.


Интервю: Ваню Кръстев


Етикети: ИТ политика , ИТ работа , ИТ бизнес , електронно банкиране , информационни системи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени