2013: Реални облаци и размиване на понятията

Категория: ИТ инфраструктура
it FORUM
събота, 26 Октомври 2013 10:22ч

2013: Реални облаци и размиване на понятията

2013-та е годината, в която облачните услуги ще се превърнат в пълноценни бизнес инструменти, смята анализаторът от Forrester Research Джеймс Стейтън. В своите предвиждания за облачните предложения за настоящата година той говори за интегриране на тези решения във формалните ИТ портфолиа от услуги, използвани от компаниите. Според него сега е годината, в която „най-после ще спрем да казваме, че всичко ще отиде в „облака”, а ще добием реална представа кое пасва и кое не на тази среда”. Специалисти от IDC пък предупреждават за бъдещ недостиг на работна сила и таланти, които да движат иновациите, което в крайна сметка може да се отрази върху възприемането на нови технологии от страна на бизнеса.


Въпреки оптимистичната си прогноза обаче Джеймс Стейтън предупреждава, че в момента над 70% от „частните облаци“ всъщност не са никакви облаци.


Според него именно това, което той нарича cloud-washing, се очаква да изчезне през настоящата година. Ако дадена компания разполага с виртуализиран център, уеб портал, чрез който бизнес потребителите достъпват виртуални машини и система за следене на използваните ресурси, то всичко това... все още не прави цялото решение „частен облак“.


Според Стейтън линията, разделяща виртуализираната среда от частния облак, е доста размита. За да може обаче едно решение да се нарича именно клауд, то трябва да има следните характеристики:  • Възможност за самообслужване от страна на потребителите;

  • Широки възможности за достъп до ресурсите;

  • Споделяне на използваните ресурси;

  • Възможност за еластично скалиране;

  • Отчитане на използваните ресурси.


Според анализатора, ако в дадено решение липсват една или няколко от тези характеристики, то то не може да се нарича облачно. По думите му това е голям проблем, тъй като по този начин ИТ отделите създават нереалистични очаквания у потребителите. Тяхното последващо разочарование, след като открият, че не могат сами да добавят необходимите им ресурси, означава, че следващия път те просто ще потърсят друг доставчик.


Защо обаче изобщо се получава горната ситуация? Стейтън споделя, че според него ИТ администраторите се страхуват от облачните решения, тъй като те дават на потребителя възможност да се обслужва сам.


Малките бизнеси, които използват клауд решения, имат много повече шансове да увеличат оборотите си, според австралийския доставчик на услуги MYOB. В началото на годината компанията е провела проучване сред над 1000 малки и средни предприятия, според което около 16 на сто от по-малките по размер организации използват клауд услуги, но при тях вероятността за увеличаване на оборота е с внушителните 106% повече. През миналата 2012-та година компаниите, които са използвали клауд решения, според MYOB, са били 14 на сто, а вероятността за ръст през месец юли е била едва 53%.


Разбира се, трудно е да се направи чак толкова директен паралел между използвания софтуер и показател като „вероятност за ръст“, особено имайки предвид принципните различния между различните отрасли, които използват или не специализиран софтуер. При всички положения обаче малките и средните компании биха могли да усещат по-осезаемо използването на клауд услуги поради няколко причини, една от основните от които е скъпо платеният специализиран персонал.


Според проучване на AMI Partners, проведено за Microsoft, малките бизнеси губят милиарди в глобален мащаб, наемайки нетехнически лица, които да се грижат за техните ИКТ системи. Често за въпросните служители поддръжката на ИТ решенията не е единствена задача и възползването от специализирана клауд услуга може да облекчи ежедневието им да подобри цялостната работа на организацията.


Според проучването въпросните служители могат да губят до 300 ч. от своята бизнес продуктивност годишно, управлявайки ИТ-то на компанията. 30 на сто от анкетираните не-технически ИТ мениджъри определят това свое задължение като излишен товар. Други 26 процента не се чувстват достатъчно квалифицирани за отговорността, а 10% биха желали да опростят технологичните решения, с което да облекчат трудностите по тяхното управление.


Един от начините за облекчаване на живота на тези служители е използване на софтуер като услуга, където грижата за техническата част е поверена на специалисти, а компанията заплаща използването на абонаментен принцип. Според проучването 33 на сто от мениджърите са изявили желание да увеличат дяла на клауд или хоствани услуги, а 36% са заинтригувани от възможностите на пакетите за продуктивност и съвместна работа.


Същевременно основните притеснения на същите анкетирани лица по отношение на облачните предложения са включвали сигурността и личните данни (66%), надеждността (61%), интегрирането с вече направените ИТ инвестиции (53%) и ограничените функционалности (46%).


Предвиждания за развитието на клауд технологиите четете на itforumbg.net 


Етикети: инфраструктура , cloud computing , облачна платформа , ИТ инфраструктура , облачни технологии , облачен бизнес , частен облак , виртуални инфраструктури

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени