10-те главни анонса от презентацията на Microsoft Windows 10

Категория: Софтуер , Операционни Системи
Твоите технологии
четвъртък, 22 Януари 2015 12:00ч

10-те главни анонса от презентацията на Microsoft Windows 10
Пълноекранно пускане

Microsoft представи новата версия на своята операционна система Windows 10. Както се очакваше, Microsoft разкри някои интересни подробности около новата версия на системата, показващи много нововъведения. Сякаш отдавна софтуерният гигант не бе представял толкова много и интересни иновации.

Безплатен ъпгрейд към Windows 10
Първата добра новина е, че ъпгрейдът до Windows 10 ще бъде безплатен до една година за всички потребители на Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1. По-нататъшната поддръжка ще бъде продължителна и оперативна, обявиха от Майкрософт. Като се има предвид опитът на Microsoft да пуска актуализации за настолните версии на операционната си система, може да се смята, че компанията ще спази това обещание. Обичайният старт бутон за работа с Windows и съответното меню вече поддържа режим на цял екран, който много прилича на „плочките“ на ModernUI. В същото време Microsoft не задължава никого да използва това решение, защото той може да се показва и по същия начин, както това става в Windows 7. „Живите плочки“ ще останат в компактен образ, но този компромис е огромен пробив.

 

Windows Mobile 10
Джо Белфиор (Joe Belfiore) показа новата версия на мобилната система за устройства с диагонал по-малък от 8 инча. Работният екран е почти идентичен с Windows Phone 8.1, добавено е гласово въвеждане за клавиатурата, която поддържа ключови думи, препинателни знаци и е в състояние да изучава списъка с контакти, за да може правилно да разпознава потребителските имена. Сега в списъка с приложения има меню „наскоро стартирани“, което трябва да опрости превключването между приложенията.


Център за уведомления
Тази позиция е прототип на системата, която в края на краищата в Microsoft искат да получат. Центърът за уведомление ще се синхронизира с всички устройства с Windows 10, които са в рамките на един профил. В центъра за уведомления вече може да се види много повече информация и той ще може да се настройва по-фино.

 

Гласов асистент Cortana
Гласовият помощник на Microsoft официално се нанася в настолните компютри. Компанията е решила да добави малко „личност“ в Cortana, и сега той е в състояние да акцентира ключови точки в речта и малко да „гримасничи“. Става въпрос все пак главно за шаблонни фрази, но неговото инсталиране в настолните системи ще се превърне в огромен потенциал за проучване, който може да позволи бързото му усъвършенстване в бъдеще. Както се очакваше, гласовият асистент е дълбоко интегриран в системата и търсенето (включително местно) e част от него. Като цяло демонстрираната функционалност наподобява нещо общо между Siri и Google Now, като включва най-привлекателните характеристики на конкурентите и леки усъвършенствания, собствена разработка.

 

Универсални приложения
Microsoft показа редица приложения от пакета MS Office (Word, Excel, Power Point) и няколко вградени в ОС приложения. Въпреки че те са специално проектирани за Windows 10, класическият офис ще се развива успоредно. Това не може да не радва дългогодишните потребители, но най-важното е да се постигне липса на проблеми със съвместимостта между различните файлови версии на софтуера. Outlook вече ви позволява да редактирате писмата сериозно - Белфиор увери присъстващите, че той поддържа идентична функционалност като в Microsoft Word. Photos е новото универсално приложение, което служи като галерия в Windows 10. То поддържа основно редактиране на изображения в автоматичен или ръчен режим. Една интересна възможност, която не бе показана е изтриването на дублиращи се снимки в автоматичен режим.

 

Новият браузър Spartan
Нов браузър от Microsoft! Както се очакваше, той няма да бъде налице в близките версии на Windows 10, но бе демонстрирана работоспособността му. Браузърът с кодово име Spartan има нов модул за визуализация, както и нов интерфейс, който е вписан в цялостния дизайн на Windows 10. Функцията „бележки“ позволява ръкописни записки, маркиране или въвеждане на текст директно от клавиатурата в уеб страниците, а също съхранение и споделяне на получените резултати. Така че е лесно след това да прочетете интересна история или бележка, където няма интернет – просто, като ги запишете във вашето устройство. В допълнение, е добавен режим на четене. Cortana също е интегриран в новия браузър, при това дори и по време на търсене в интернет, той използва събраните за потребителя данни.

 

Интеграцията на Xbox и Windows 10
В Windows 10 вече имат Xbox приложение. Тук са интегрирани редица социални функции, дори има лента за активности - нещо като Twitter, фокусиран изцяло върху играчите в средата на операционна система на Microsoft. В допълнение към новия DirectX, Microsoft показа и поддръжка на стрийминг режим на игра с Xbox One на други джаджи. В презентацията беше демонстрирана работата на функцията със Surface Pro 3, но функцията вероятно ще се предлага и за мобилни телефони.

 

Microsoft Surface Hub
Това е 84-инчов сензорен моноблок с резолюция 4K. В него са интегрирани камери, микрофони и други датчици и сензори. Това устройство, което е фокусирано изключително върху бизнес потребителите, е предназначено за сътрудничество с отдалечени колеги. Тук също се използва Windows 10, но приспособен за огромни екрани и със специализиран софтуер, който подобрява производителността. Microsoft все още не е обявил цената му, но очевидно това устройство ще бъде скъпо.

 

 

HoloLens Microsoft
Софтуерният гигант също показа необичайните очила HoloLens, които ви позволяват да се потопите в разширената реалност. Използва се и звуковата система, така че не е задължително да гледаме даден обект и да го виждаме пред нас, например когато сме с гръб към обекта. Липсата на картина ще се допълва със звук. Това приспособление е самостоятелен, за обработка на информацията то използва принципно нов процесор - HPU (холографски процесор). Идеята на устройството е да се опрости работата на професионалния пазар за сметка на яснотата и нагледността на работата и проектите.

В новата версия на Windows 10 е добавен и голям брой жестове за лесно взаимодействие със системата в режим на таблет, но дори и на малък таблет (по време на представянето се използваше 8-инчово устройство) Microsoft не изисква от потребителите да работят изключително в този режим – преминаването към пълноправен десктоп режим също е възможно.

 

Джо Белфиор многократно заяви, че всички приложения изглеждат еднакво на всички устройства, а пълната OneDrive интеграция осигурява непрекъсната синхронизация на данните между всички устройства, които работят на Windows 10.

Компанията възлага големи надежди за новата версия, която трябва да бъде на разположение до края на 2015. Microsoft обещава, че новата система ще осигури плавен преход за потребителите на Windows 7 и Windows 8, което ще бъде осигурено не само от самата система, но също така и от 1,7 милиона души, които са участвали в програмата Windows Insider. С това едва ли се изчерпват всички забележителности, които предстои да бъдат тествани от експерти и описвани. Повечето неща изглеждат доста любопитни, особено очилата с холографски процесор, които нямат аналог досега.

Източник: Microsoft


Етикети: иновации , Майкрософт , умни очила , Windows 10 , холографски чип

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени