10 мита за виртуализирането на критични бизнес приложения

Категория: Виртуализация , ИТ инфраструктура
it FORUM
петък, 24 Август 2012 16:49ч

10 мита за виртуализирането на критични бизнес приложения

Мит 1: Ако приложенията са тясно свързани с конкретен хардуер, то смяната на платформата ще е мащабно начинание.

Истината: Виртуализацията е нещо съвсем различно от смяната на цялата платформа. Тъй като една виртуална машина включва в себе си както операционната система, така и приложението, то една такава стъпка е и много по-лесна. Докато при инфраструктурата обикновено се налага да се ползват най-добрите практики, на ниво приложения обикновено не се налага правенето на промени.

Мит 2: Няма смисъл да се виртуализира, тъй като по-старите приложения така или иначе не са проектирани да ползват предимствата на „облачната“ среда.

Истината: Виртуализацията добавя някои клауд предимства и за старите приложения, доставяйки скалируемост и високи нива на достъпност и осигуряване, както и автоматизирано аварийно възстановяване на ниво инфраструктура. Времето за реакция в такива ситуации обикновено е максимум няколко минути. Все пак става дума за копиране и стартиране на виртуални машини, а не на физически сървъри.

Мит 3: Сегашното поколение x86 хардуер не е достатъчно еластично за повечето бизнес критични приложения и системи.

Истината: При виртуализацията се създава още едно допълнително ниво на абстрактност, което е проектирано така, че да толерира недостатъците на стоящия отдолу хардуер. Тъй като виртуализацията освобождава приложенията от хардуера и благодарение на устойчивостта на една виртуализирана среда на откази, гъвкавостта, достъпостта и производителността на системите като цяло се повишават.

Мит 4: Спестяванията от хардуер не оправдават риска по отношение на бизнес приложенията при тяхното виртуализиране.

Истината: Виртуализацията не означава само намаляване на разходите. Тя също помага за подобряване на общото качество на услугата, като позволява на приложенията да се мащабират в зависимост от моментната необходимост. Благодарение на това бързодействието и надеждността не зависят от натоварването. Всъщност именно възможността за автоматично възстановяване в случай на проблем е и сред основните причини много организации да виртуализират своите най-важни приложения. Според изследвания компаниите, които са виртуализирали своите приложения, докладват повече от 60 на сто подобрение по отношение на непрекъсваемостта на бизнеса (Business Continuity), сигурността, спазването на процедури и цялостното качество на услугата.

Мит 5: Ако приложенията работят върху споделени ресурси, налице е риск от загуба на контрол и доверие в това, как работят приложенията.

Истината: Много компании, собственици на бизнес приложения, всъщност предпочитат виртуализацията, тъй като тя им позволява по-добра скалируемост, мигриране на активни потоци от данни и бърза доставка на нови промени в приложенята в рамките на минути. Също така механизмите за контрол позволяват на ИТ да управлява заделените за дадено приложение ресурси – изчислителна мощ, твърди дискове и оперативна памет, и да гарантира, че различните приложения няма да си пречат.

Мит 6: Виртуализацията усложнява софтуерното лицензиране като или го оскъпява, или означава неспазване на нормативни уредби.

Истината: Всъщност много софтуерни разработчици са предвидили и възможности за виртуализация на своите продукти. Поради виртуализацията се увеличава оползотворяването на лицензирането на база брой процесори, благодарение на консолидираните софтуерни инсталации. Може да се заключи, че по този начин чрез виртуализация се пести не само от хардуер, но и от софтуер.

Мит 7: Софтуерният доставчик няма да oсигури поддръжката на дадено приложение, ако то работи във виртуализирана среда.

Истината: Големите доставчици имат напълно ясни политики по отношение на виртуализацията. При всички положения обаче клиентът трябва да прочита внимателно текста с финия шрифт в края на договора, а не само да слуша търговеца.

Мит 8: Виртуализацията ще навреди на производителността, ако приложението бъде виртуализирано.

Истината: Последните разработки при софтуера и хардуера предлагат значителни подобрения в областта на виртуализацията, като в момента може да се твърди, че старите притеснения относно производителността са почти напълно изживени. Модерните виртуализационни платформи използват под 10% от производителността на системата. Като се вземат предвид възможностите на съвременния хардуер, загубите са нищожни. 98 на сто от компаниите, които са виртуализирали критичните си приложения, докладват за никакъв или дори положителен цялостен ефект.

Мит 9: Виртуализацията може да се справи с всичко освен с онези приложения, които обработват големи потоци от данни.

Истината: Дори повечето от т.нар. I/O-intensive (I/O– input/output) приложения могат да бъдат спокойно виртуализирани. Модерните платформи предлагат възможности за контрол на съхранението на данни и мрежата, както и възможности за приоритизиране на трафика и производителността за определени операции.

Мит 10: Виртуализирането на критични за бизнеса приложения е сложна и пълна с рискове задача.

Истината: Според проучване на VMware 60% от клиентите на компанията споделят, че са виртуализирали поне едно критично бизнес приложение, включително такива като Oracle и Microsoft SQL бази данни, Microsoft Exchange, Enterprise Java и решения на SAP. Анализаторът IDC пък докладва, че виртуализирането на бизнес приложения е критична стъпка в посока клауд компютинг и че повечето компании са поели по този път.

ITFORUM


Етикети: виртуализация , бизнес приложения , критични приложения , бизнес критични процеси , виртуална машина , виртуални приложения

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени